Kawa ziarnista czy kawa mielona?

Kawa ziarnista czy kawa mielona?

Rynek kawy w Polsce został niesamowicie rozbudowany. Konsumenci, wchodząc do sklepu, mają naprawdę szeroki wybór kaw i napojów kofeinowych. Wraz z nieustającym rozrostem marek kawy, a co za tym idzie również asortymentu, coraz częściej zaczną pojawiać się dylematy, jaką kawę wybrać? Czym różnią się od siebie kawy, które stoją obok siebie na półce? Czy wybrać kawę ziarnistą czy jednak mieloną? A odpowiedź na to pytanie jest naprawdę bardzo prosta.

Kawa ziarnista kontra kawa mielona – główna różnica

Kawa w ziarnach zdecydowanie wyróżnia się spośród pozostałych produktów tego samego rodzaju – kawy mielonej czy nawet rozpuszczalnej. Powodów jest wiele, ale najistotniejszy to przede wszystkim stan ziaren kawy. Kawa mielona, jak sama nazwa wskazuje, podana jest konsumentowi w gotowej formie do spożycia. Jednak kryje się za tym pewna wada, która na starcie obniża kawę mieloną w hierarchii wszystkich kaw. Mianowicie, jakość ziaren, które składają się na tego typu produkt, jest jak najbardziej wątpliwa, ponieważ w trakcie zbierania owoców kawowych nie zwraca się uwagi na ich strukturę czy nawet stan rozkładu. Natomiast kawa ziarnista (jak na przykład oferowana w https://cafenado.pl/) podana zostaje konsumentowi w formie „podstawowej”. Co prawda ziarna w opakowaniu są już po stosownej i obligatoryjnej obróbce, to jednak osoba kupująca musi przed zaparzeniem samodzielnie zmielić kawę, dlatego produkt podawany w takiej formie cechuje się zawsze jakością, intensywnością i charakterem.

 

Kawa ziarnista – odmienne rodzaje dla poszczególnych konsumentów

Poprzez to, że kawa ziarnista utrzymywana jest w niemalże pierwotnych warunkach w opakowaniu, jej właściwości i cechy charakterystyczne nie ulegają szybkiemu rozkładowi. Dzięki takiej formie można kawę śmiało blendować – mieszać pod względem gatunkowym – oraz tworzyć zupełnie nowe smaki, mając przy tym pewność, że zarówno zapach, jak i smak nie wywietrzeją, ani się nie zatracą. Stąd też, kawa smakowa to absolutny hit ostatnich miesięcy, a kawa czekoladowa zaliczana już jest w zasadzie do tak zwanych klasyków, które nie wychodzą z mody. Aktualnie produkowane są najróżniejsze wersje jak np. kawa śliwkowa, marcepanowa, wiśniowa, czy nawet kawa z rumem lub kawa o smaku sernika. Warto pamiętać, aby tzw. blendy kupować wyłącznie na bazie Arabici, ponieważ jest to odmiana subtelniejsza, delikatniejsza i tylko taka jest prawidłowa dla wersji smakowych.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

0 0 votes
Ocena artykułu:

Czytelniku pamiętaj:
Niniejszy artykuł ma wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowi poradnika w rozumieniu prawa. Zawarte w nim treści mają na celu dostarczenie ogólnych informacji i nie mogą być traktowane jako fachowe porady lub opinie. Każdorazowo przed podejmowaniem jakichkolwiek działań na podstawie informacji zawartych w artykule, skonsultuj się ze specjalistami lub osobami posiadającymi odpowiednie uprawnienia. Autor artykułu oraz wydawca strony nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne działania podejmowane na podstawie informacji zawartych w artykule.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Starsze
Nowsze Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.