Garnki, a zdrowie — czy powinniśmy unikać niektórych materiałów

Garnki, a zdrowie — czy powinniśmy unikać niektórych materiałów

Czy garnek, naczynie używane na co dzień do przygotowywania posiłków, może być niezdrowy? Ten z pozoru prosty i niewinny przedmiot czasami bywa nośnikiem wielu szkodliwych substancji, z których istnienia mało kto zdaje sobie sprawę – a przecież jesteś tym, co jesz.

Jeżeli każdego dania zjadasz nawet niewielkie ilości niezdrowych substancji, które trafiają do Twojego organizmu, wówczas może to skutkować rozmaitymi dolegliwościami w przyszłości. Jaki zatem wybrać garnek do codziennego użytku, aby był nieszkodliwy i bezpieczny? Poniżej przedstawiamy garść cennych wskazówek, które nie tylko okażą się pomocne, ale z pewnością wyjdą Tobie oraz Twojej rodzinie na zdrowie.

Szkodliwe materiały stosowane do naczyń kuchennych

Numer jeden na czarnej liście zajmuje znane wszystkim aluminium. Jest lekkie, a jednocześnie mało odporne na zniszczenia i uszkodzenia mechaniczne. Jednak jego największą wadą jest wchodzenie w interakcje biochemiczne z żywnością.

Drugi materiał, do którego należy podchodzić z ostrożnością to teflon. Zwykle stosowany przy produkcji powłok patelni, ale zdarzają się również inne naczynia do gotowania z teflonem. Niestety nie każdy zdaje sobie sprawę, jak przy powstaniu nawet rysy na powłoce teflonowej uwalniają się szkodliwe dla zdrowia ludzkiego związki. Trzeba zwracać uwagę na dbałość o naczynie. Używajmy drewnianych bądź plastikowych narzędzi do odwracania i mieszania jedzenia, by nie narażać swojego zdrowia.

Miedziany garnek to numer trzy na liście zakazanych naczyń w Twojej kuchni! Jeśli miedź, która nie oszukujmy się, prezentuje się niezwykle efektownie, nie posiada powłoki ochronnej, stanowi zagrożenie dla zdrowia oraz życia. Miedź wchodzi w interakcje chemiczne z niektórymi rodzajami potraw, dlatego należy ostrożnie wybierać tego typu naczynia.

Jeśli nie aluminium, teflon i miedź, to co? Może garnki emaliowane?

Szukając naczyń do gotowania, należy wybierać te, których powierzchnie są obojętnie biochemicznie i nie uwalniają żadnych substancji podczas gotowania. Żeby przygotować zdrowe oraz pożywne dania należy zaopatrzyć się w wysokiej jakości komplet garnków wykonanych z pierwszej klasy materiałów. Ważne, aby były one odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz przedwczesne zużycie.

Najczęściej wybieranymi naczyniami do gotowania są modele emaliowane. Współcześnie przeżywają prawdziwy renesans, od małych miseczek, przez duże miski, na garnkach do gotowania skończywszy. Garnki emaliowane są nie tylko neutralne chemicznie oraz biologiczne dla żywności, lecz również cechują się dużą odpornością na działanie wysokiej temperatury. W przeciwieństwie do aluminiowych znacznie rzadziej się przepalają, ponadto cechują się dużą wytrzymałością na obtłuczenie, zarysowanie i podziurawienie. W celu zakupu bezpiecznych dla zdrowia garnków warto skorzystać z oferty sklepu internetowego Radochy Gospochy oferującego bogaty asortyment tego typu naczyń.

5 1 vote
Ocena artykułu:

Czytelniku pamiętaj:
Niniejszy artykuł ma wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowi poradnika w rozumieniu prawa. Zawarte w nim treści mają na celu dostarczenie ogólnych informacji i nie mogą być traktowane jako fachowe porady lub opinie. Każdorazowo przed podejmowaniem jakichkolwiek działań na podstawie informacji zawartych w artykule, skonsultuj się ze specjalistami lub osobami posiadającymi odpowiednie uprawnienia. Autor artykułu oraz wydawca strony nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne działania podejmowane na podstawie informacji zawartych w artykule.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.