Jak otworzyć lokal z kebabem? Jakie wymogi i niezbędne wyposażenie

Jak otworzyć i prowadzić lokal z kebabem?

Pomysł na ruszenie z własną działalnością gospodarczą, zwłaszcza taką związaną z gastronomią, nasuwa wiele pytań. Jakie warunki trzeba spełnić, by móc otworzyć własny lokal gastronomiczny serwujący kebaby? Jakie wymogi trzeba będzie spełnić, a także jakie wyposażenie będzie niezbędne? Gdzie najlepiej kupić niezbędne sprzęty kuchenne?

Wymogi higieniczne

Otwierając własny lokal z kebabem musimy pamiętać, że na pewno będziemy mieli do czynienia z kontrolą Sanepidu, która ma na celu sprawdzać, czy posiłki w naszym lokalu będą przygotowywane zgodnie z zasadami higieny. Instytucja ta będzie wymagała od nas księgi dobrych praktyk higienicznych (GMP/GHP) oraz spełnienia wszystkich wymogów przewidzianych dla lokali tak zwanej małej gastronomii:

  • niekrzyżowania się dróg czystych i brudnych,
  • umowy na wywóz resztek gastronomicznych,
  • umowy na wywóz frytury – jeśli będziemy ją stosować w swoim lokalu,
  • podłóg łatwych do utrzymania w czystości,
  • opisanych zlewozmywaków gdzie co jest myte,
  • posiadania przez wszystkich pracowników ważnych badań – tak zwanej książeczki sanepidowskiej,
  • książki kontroli.

Trzeba pamiętać, że w razie otwarcia lokalu bez odbioru Sanepidu musimy się liczyć z mandatami w wysokości nawet 5 tys zł. Jeśli w lokalu który posiadamy lub wynajmujemy nie była wcześniej prowadzona działalność gastronomiczna, niezbędny będzie także tak zwany projekt technologiczny. Warto poszukać profesjonalnej firmy, która zajmie się dla nas jego sporządzeniem.

Wyposażenie lokalu

Prowadzenie gastronomii wiąże się z koniecznością posiadania pewnych urządzeń gastronomicznych. Poniżej znajduje się sprawdzona lista urządzeń, które powinny wystarczyć do prowadzenia lokalu serwującego kebaby:

  • gazowy opiekacz do kebaba. Jeśli planujemy podawać w lokalu 2 rodzaje mięsa, niezbędne mogą się okazać 2 opiekacze, by móc przygotowywać je jednocześnie.
  • nóż do kebaba. Standardowo w lokalach z kebabem używa się noży elektrycznych. Doświadczenie osób prowadzących takie lokale mówi że warto posiadać 2 noże, na wypadek niespodziewanej awarii jednego z nich.
  • opiekacz do bułek. Będzie on potrzebny do opiekania pieczywa, w którym będziemy serwować kebaby, a także czasem do niewielkich kawałków mięsa.
  • frytownica. Ciężko wyobrazić sobie lokal typu fast food w którym nie można zamówić frytek. Te urządzenia mogą być zasilane energią elektryczną lub gazem.
  • lada sałatkowa. Będzie niezbędna do przechowywania w niskiej temperaturze przygotowanych wcześniej sosów i sałatek do kebaba. Ekspozycja w takiej ladzie jest nie tylko zachęcająca dla klienta, ale jest także wymagana przez Sanepid.
  • szafa chłodnicza na napoje. Niezbędna, jeśli w lokalu zamierzamy podawać zimne napoje, a ciężko wyobrazić sobie lokal z kebabem bez możliwości zakupu zimnej coli do posiłku.
  • zamrażarka. Będzie potrzebna do przechowywania przez dłuższy czas mięsa oraz frytek. To urządzenie w lokalu będzie działało bez przerwy, dlatego powinno być jak najbardziej oszczędne, a ze względu na wysoką eksploatację także możliwie bezawaryjne.
5 1 vote
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Starsze
Nowsze Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga

Ojejku! Nie spodziewałam się, że trzeba spełnić aż tyle wymogów. Wydawać by się mogło, że do budki z kebabem nie potrzeba wiele, a jednak… Człowiek całe życie się uczy!

Aleks

Super artykuł! Zabrakło mi tylko informacji o jakichś polecanych modelach sprzętów – byłyby cennym dodatkiem.

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.