Jak przyprawić karpia do smażenia

smażenie karpia - krok po kroku

Smażony karp w panierce gości na stołach w większości domów, w których kultywowana jest tradycja 12 wigilijnych potraw. Nie wszyscy jednak lubią smak karpia, a szkoda! Ryba ta posiada bardzo dużo białka, witaminy z grupy B, a co najważniejsze, to doskonałe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Aby karp podbił nawet najbardziej wysublimowane kubki smakowe, należy go odpowiednio przyprawić i usmażyć. Jakie przyprawy najlepiej pasują do karpia?

Najlepsze przyprawy do karpia

Głównym aspektem, decydującym o smaku karpia, jest wybór wysokiej jakości ryby. Kupując karpia w markecie można mieć pewność, że będzie on posiadać brzydki zapach, często zniechęcający do konsumpcji. Drugim wyznacznikiem jest dobór przypraw pasujących do delikatnego mięsa karpia. Jest to ryba, która nie wymaga mocnego doprawiania i wyszukanych dodatków. Wręcz przeciwnie, doskonale komponuje się z przyprawami, które znajdują się w każdej kuchni. Najważniejszą przyprawą jest oczywiście sól. Co istotne, karpia należy solić tuż przed smażeniem, gdyż osolony wcześniej traci dużo wody, efektem czego jest suche i twarde mięso po przyrządzeniu. Kolejną przyprawą niezbędną do doprawiania karpia jest pieprz, najlepiej świeżo mielony, który ma najwięcej aromatu i smaku. Jak każda inna ryba, karp smażony lubi się z sokiem z cytryny, który dodatkowo niweluje jego zapach i dodaje nutkę świeżości. Co ciekawe, na rynku dostępne są gotowe mieszanki przypraw dedykowanych do karpia, zawierające w składzie sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie i inne aromatyczne przyprawy.

Sprawdzone sposoby na idealnego smażonego karpia

Aby karp posmakował każdemu, warto podczas jego przygotowania stosować się do kilku cennych porad. Dzięki ich wykorzystaniu usmażony karp będzie niezwykle smaczny i sprawi, że zniknie ze stołu w mgnieniu oka. O czym należy pamiętać smażąc karpia?

  • Karpia nie można smażyć zbyt długo, gdyż łatwo go przypalić co skutkuje gorzkim smakiem. Średniej grubości kawałki potrzebują raptem 5 minut.
  • Aby karp smażony nie był tłusty, warto po zdjęciu z patelni położyć go na ręczniku papierowym, który wsiąknie nadmiar oleju.
  • Moczenie w wodzie karpia, dbając o regularne wymienianie jej na nową, pozwala usunąć wszelkie toksyny i zanieczyszczenia z wnętrza ryby. Dzięki temu, karp smażony ma jeszcze lepszy smak.
  • Karpia można zamarynować na noc w mleku z dodatkiem przypraw, takich jak liść laurowy, rozmaryn, ziele angielskie i trawa cytrynowa. Pozwala to zabić nieprzyjemny zapach karpia.

Dla tych, którzy nie przepadają za płatem karpia i dzwonkiem, polecany jest filet z karpia, który ma znacznie mniejszą ilość ości i łagodniejszy smak. W połączeniu z plasterkiem cytryny, smażony filet z karpia smakuje nawet niejadkom!

Kilka pomysłów na smacznego wigilijnego karpia

Karp smażony w klasycznej panierce na głębokim tłuszczu jest najbardziej znaną odsłoną tej ryby. Jeżeli chcemy zaskoczyć swoich wigilijnych gości, warto karpia podać w zupełnie innej formie. Zamiast smażyć go na oleju rzepakowym, można usmażyć go na maśle klarowanym. Dla tych, którzy lubią eksperymentować ze smakami w kuchni, poleca się karp pieczony w piekarniku w cieście francuskim. Co ciekawe, oprócz tradycyjnych przypraw, jakie polecane są do karpia, świetnie sprawdzi się podczas jego przygotowywania orientalna przyprawa, jaką jest curry.

Delikatne mięso karpia to również dobra baza do usmażenia rybnych kotletów lub ugotowania lekkich pulpecików. A co z tymi, którzy dbają o linię i nie mogą pozwolić sobie na karpia w panierce, który niestety, nie jest dietetyczną potrawą? W takiej sytuacji karpia można doprawić przyprawami i usmażyć bez panierki, oprószając rybę jedynie mąką oraz redukując ilość oleju użytego do smażenia.

0 0 votes
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Starsze
Nowsze Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania gotuje

W mojej kuchni zdecydowanie króluje smażony karp, przyprawiony (koniecznie białym!) pieprzem, cytryną i koperkiem, cudownie skwierczący na masełku klarowanym. Mm… pychota! 🙂 

Aga

Nigdy nie próbowałam przygotować karpia z rozmarynem i liściem laurowym. Brzmi ciekawie – muszę spróbować!

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.