Jaką ostrzałkę do noży kupić?

Jaką ostrzałkę do noży kupić?

W każdym miejscu, w którym intensywnie używa się noży, potrzebne są ostrzałki, które szybko i sprawnie pozwolą naostrzyć nóż. Powinny dobrze sobie radzić zarówno z nożami o prostej krawędzi, jak i z ząbkami oraz być łatwe w użyciu. Obecnie wybór ostrzałek jest tak duży, że ciężko stwierdzić, na co dokładnie zwrócić uwagę, dokonując ich zakupu. Dowiedz się, jaką ostrzałkę do noży kupić.

Jak wybrać ostrzałkę?

Ostrzałki do noży masarskich należy wybierać, dobierając je do materiału, z którego są wykonane noże, ponieważ nieco inaczej przebiega ostrzenie noży przykładowo stalowych od ceramicznych. Nie zawsze warto sugerować się niską ceną produktu, ponieważ kupując nieodpowiednią ostrzałkę, szybko będzie trzeba kupić kolejną lub okaże się, że nie spełnia ona swojej roli. Tradycyjne osełki ręczne kamienne, chociaż mogą sprawdzić się dobrze w kuchni, z pewnością nie zdadzą egzaminu w zastosowaniach przemysłowych, gdzie noże użytkowane są z o wiele większą intensywnością.

Cechy dobrej ostrzałki

Dobra ostrzałka do noży masarskich powinna posiadać stosowne zabezpieczenia tak, by podczas jej używania się nie skaleczyć. Pomimo tego, że zazwyczaj w zakładach pracy, w których korzysta się z noży, stosuje się dodatkowe środki ochrony osobistej, bardzo łatwo o wypadek, zatem dobrze, żeby ostrzałka określała swoim kształtem drogę przesuwania noża. Powinna być również łatwa w czyszczeniu nie tylko z zewnątrz, ale również we wszystkich pozostałych dostępnych przestrzeniach, ponieważ jest to podstawa w każdym miejscu, w którym przygotowuje się jedzenie.

Wykonanie z solidnych, trudnych do uszkodzenia materiałów będzie zaletą i pozwoli korzystać z niej długi czas. Ogromnym plusem każdej ostrzałki będzie też zbiornik lub obecność magnesów, które będą gromadzić opiłki pochodzące z noży. Brak konieczności trzymania ostrzałki w rękach oraz możliwość przymocowania jej do dowolnej przestrzeni z pewnością ułatwi częste korzystanie z tego akcesorium.

Ostrzałki ręczne

Ostrzałka ręczna do noży masarskich wymaga obsługi siłą ludzkich mięśni. W ostateczny efekt trzeba włożyć odrobinę wysiłku, jednak zazwyczaj nie jest to nadmiernie uciążliwe. W przypadku ostrzałek przemysłowych zazwyczaj do czynienia mamy ze szczeliną, w którą wsuwa się nóż, a następnie przesuwa stale w jedną stronę. Tego rodzaju ostrzałki umożliwiają zachowanie kąta ostrzenia, co nie doprowadza do deformowania się noży. Niektóre z nich umożliwiają również polerowanie noża oprócz samego ostrzenia. Ostrzałki ręczne są uniwersalne, dostępne w najróżniejszych cenach i wariantach.

Ostrzałki elektryczne

Największą zaletą ostrzałek elektrycznych jest możliwość szybkiego skorzystania z nich. Ostrzenie ostrzałką elektryczną jest wydajne i wygodne, ponieważ nie trzeba wówczas przesuwać noża samodzielnie po materiale. Ponadto, tego rodzaju urządzenia same utrzymują odpowiedni kąt ostrzenia, nie wymagają użytkowania dodatkowych akcesoriów, ani konserwacji. Zapewniają także najwyższy możliwy poziom bezpieczeństwa wszystkim osobom, które z nich korzystają. Większość z nich można na stałe zamocować do ściany lub stołu, natomiast pozostałe posiadają antypoślizgowe maty na spodzie, które zapobiegają przesuwaniu się urządzenia.

0 0 votes
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.