Wędzarnie elektryczne Borniak – jednoczesne wędzenie kilku potraw. Uroki domowego wędzenia

Wędzarnie elektryczne Borniak

Wędzenie stało się ostatnimi czasy bardzo popularne wśród kucharzy amatorów. Wędzarnia elektryczna może być bardzo przydatnym dodatkiem do ogrodu, zwłaszcza jeśli planujemy samodzielnie wędzić mięso i inne produkty spożywcze. Zakup wędzarni otwiera przed kucharzem – nieważne czy zawodowcem, czy amatorem – nowe możliwości przyrządzania pysznych dań, charakteryzujących się trwałym smakiem i unikalnym aromatem.

Co to jest wędzarnia elektryczna? Wędzarnia Borniak – urządzenie, które warto znać

Wędzarnia elektryczna jest urządzeniem przeznaczonym do użytku na świeżym powietrzu, które pomaga w przygotowaniu potraw poprzez ich wędzenie. Działa ona na zasadzie wykorzystania gorącego powietrza przepuszczonego przez zrębki wędzarnicze pozyskane z drzew liściastych w celu wytworzenia dymu. Dym jest następnie wykorzystywany jako środek aromatyzujący lub część procesu konserwacji w celu dodania smaku i zakonserwowania wędzonej żywności.

Wędzarnie zostały po raz pierwszy wprowadzone w Europie w XVII wieku jako alternatywa dla otwartego ognia podczas gotowania lub konserwowania żywności. Z czasem zyskały popularność ze względu na ich wygodę, opłacalność i łatwość obsługi w porównaniu z otwartymi paleniskami.

Obecnie większość ludzi używa wędzarni do wędzenia mięsa, takiego jak kiełbasa, szynka czy bekon, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wędzić również ryby, warzywa, a nawet sery!

Wędzarnia Bornik daje możliwość wędzenia jednocześnie kilku potraw, co jest dodatkowym atutem.

Wędzarnia Borniak – urządzenie, które warto znać

Jak działa generator dymu? Wędzarnie elektryczne Borniak UW – technologia wytwarzania dymu

Generator dymu to urządzenie, które wdmuchuje powietrze przez komorę wypełnioną wiórami drzewnymi. Zrębki wędzarnicze są nasączone wodą, dzięki czemu wytwarzają dym, a nie płomień. Brak płomienia sprawia, że jedzenie nie przypala się ani nie jest osmolone. Ciepło z palnika rozgrzewa komorę, powodując, że drewno się tli i wydziela dym, który jest niezbędny w trakcie wędzenia. Działanie podajnika generatora dymu jest samoczynne, więc użytkownik nie musi się martwić, że nie jest specjalistą od wędzenia. Cały proces wytwarzania dymu sprowadza się do przyciśnięcia jednego guzika. Sam proces wędzenia jest więc bardzo intuicyjny i maksymalnie zautomatyzowany.

Do czego służą przepustnice na górze wędzarni elektrycznej?

Warto wiedzieć, że wędzarnia elektryczna wyposażona jest w przepustnice, które służą do regulacji przepływu powietrza do komory paleniskowej, a także do regulacji przepływu powietrza poza nią. Przepustnica na górze kontroluje przepływ powietrza do komory na mięso przez otwory w płycie podstawy, co pozwala regulować ilość ciepła docierającego do mięsa zarówno od dołu, jak i od góry (przez przewodzenie).

Wędzarnia Borniak UW – przemyślana konstrukcja wędzarni kluczem do udanego wędzenia produktów spożywczych

Wędzone produkty to coś, czemu nie oprze się żaden smakosz. Na myśl o kiełbasie wędzonej wielu osobom aż cieknie ślinka. Otrzymane w procesie wędzenia wyroby charakteryzują się wyjątkowym smakiem. Kluczem jest odpowiednie spalanie drewna, właściwa ilość dymu i dobrze ustawiony czas wędzenia. Jednak to wszystko nie byłoby możliwe, gdyby budowa wędzarni Borniak nie była tak dokładnie przemyślana.

Wędzarnie elektryczne Borniak UW mają drzwi wykonane ze specjalnej blachy nierdzewnej, która posiada atest kontaktu z żywnością. Ściany są izolowane specjalną pianką poliuretanową. Sama komora odznacza się możliwie największą szczelnością i ekonomicznością. Warto dodać, że na jej ściankach nie tworzy się kondensat, który mógłby wpłynąć na pogorszenie jakości wędzonych dań. Dzięki temu użytkownik może cieszyć się smakiem wędzonych mięs bez obaw, że jedzenie mu zaszkodzi.

Wędzarnia Borniak UW – przemyślana konstrukcja wędzarni kluczem do udanego wędzenia produktów spożywczych

Co można uwędzić w wędzarni Borniak UW? Wędzenie sera w domu

Każdy, kto kiedykolwiek miał okazję jeść wędzony ser, wie, jak dobry może on być. Wędzenie sera w domu jest nie tylko łatwe, ale i oszczędne, ponieważ nie trzeba kupować całego kawałka sera cheddar lub mozzarella w sklepie spożywczym tylko po to, aby wykorzystać jego niewielką część. Możemy uwędzić tyle, ile potrzebujemy – małą ilość tylko dla nas lub większą na imprezę z przyjaciółmi.

Jak długo trwa wędzenie sera?

Pierwszą rzeczą, którą należy rozważyć podczas wędzenia sera w domu, jest czas potrzebny do zakończenia procesu. Musimy przeznaczyć na to od 15 minut do godziny, w zależności od tego, jak długo wędzi się każdy kawałek, a także od tego, jaka temperatura wędzenia jest ustawiona Należy również pamiętać, że wędzenie sera wymaga praktyki i wprawy. Choć przy użyciu wędzarni elektrycznej Borniak cały proces na pewno jest znacznie łatwiejszy i bardziej przyjemny.

Wędzarnie elektryczne Borniak – wędzenie produktów jeszcze nigdy nie było tak proste. Łatwość procesu wędzenia

Borniak UW to niewielkie zużycie prądu, urządzenie odporne na warunki atmosferyczne i możliwość cieszenia się żywnością o bogatym smaku bez chemicznych dodatków, przygotowaną według własnych receptur. Proces wędzenia przebiega automatycznie, a odpowiednia temperatura spalania zrębek sprawia, że potrawy są aromatyczne i soczyste. Wędzarnia elektryczna Borniak z generatorem dymu to doskonały wybór dla każdego, kto myśli o własnej wędzarni do użytku domowego, niezależnie, czy jest fanem gorącego, czy zimnego wędzeni

Artykuł powstał przy współpracy z sklepem https://4prestige.pl w którego ofercie znaleźć można wędzarnie i grille ogrodowe.

0 0 votes
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.