Windy gastronomiczne – dlaczego warto zainwestować w małe windy towarowe?

Windy gastronomiczne - Projekt, Montaż, Serwis

Windy to rozwiązanie niemalże wszechobecne w nowoczesnym budownictwie. Dzięki nim możliwy staje się sprawny transport osób i towarów na zadane wysokości, przy jednoczesnej eliminacji konieczności pokonywania schodów. W restauracjach i hotelach sporą popularnością cieszą się windy gastronomiczne. Czym są i jaki potencjał w sobie kryją? Poznaj opłacalność montażu małych wind towarowych w budynkach o różnym przeznaczeniu.

Czy warto zainwestować w windę gastronomiczną?

Czym są i jak działają windy gastronomiczne?

Pod pojęciem „winda gastronomiczna” kryje się urządzenie montowane w budynkach, w których funkcjonują różnego rodzaju lokale, zajmujące się wydawaniem posiłków. Dzięki windom gastronomicznym możliwy staje się transport przygotowanych dań i napojów, ale również i zwróconych przez klientów naczyń czy też zakupionych produktów, które będą następnie wykorzystywane w kuchni. To swoisty łącznik pomiędzy osobami, wykonującymi powierzone im zadania na różnych piętrach budynku.

Należy pamiętać jednak, że winda gastronomiczna to tzw. dźwig towarowy, który nie może służyć do transportu ludzi. Jednocześnie windą gastronomiczną nie będzie również winda, przeznaczona wyłącznie na użytek kelnerów, których zadaniem jest dostarczanie posiłków z restauracji do gości, zajmujących hotelowe pokoje.

Dlaczego warto zainwestować w windę gastronomiczną?

Windy gastronomiczne posiadają wiele zalet. Dzięki nim możliwy staje się transport produktów na różne poziomy budynku, co nie tylko usprawnia proces wydawania potraw, ale także czyni go bardziej bezpiecznym. Winda eliminuje konieczność przenoszenia gorących posiłków, usuwając tym samym ryzyko upadku na stromych schodach. Takie rozwiązania sprawdzają się zwłaszcza w przypadku większych imprez, organizowanych w lokalach.

Większość takich mechanizmów posiada udźwig nawet do 400 kg. Dzięki temu winda gastronomiczna może zostać wykorzystana nie tylko do transportu przygotowanych posiłków, ale również towarów, z których będą one powstawać. Takie usprawnienie pozwala zaoszczędzić czas i energię. Warto podkreślić również, że tego rodzaju urządzenia nie zużywają dużej ilości energii elektrycznej, działając przy tym wyjątkowo cicho, co powoduje, że proces wydawania zamówionych potraw przebiega sprawnie, wygodnie i komfortowo.

Windy gastronomiczne - Projekt, Montaż, Serwis

Na co zwrócić uwagę, wybierając windę gastronomiczną?

Windy gastronomiczne dzieli się przede wszystkim, biorąc pod uwagę ich wielkość oraz udźwig. W tej kategorii wyróżnia się na ogół urządzenia z udźwigiem od 5 do 100 kg oraz takie, które mogą przewozić ładunki, ważące nawet 400 kg. Windę należy więc dopasować do jej przeznaczenia. Te, które wykorzystywane są w restauracjach, powinny być z pewnością szersze, co usprawnia transport dużej ilości talerzy i naczyń.

Windy hotelowe powinny być z kolei nieco wyższe. Przy wyborze windy gastronomicznej nie bez znaczenia pozostaje również materiał, z którego zostało wykonane urządzenie. Dlatego też przed podjęciem ostatecznej decyzji, warto skonsultować wszelkie wątpliwości z firmą, oferującą kompleksowy projekt, montaż i serwis urządzeń transportu pionowego dla branży gastronomicznej.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

5 1 vote
Ocena artykułu:

Czytelniku pamiętaj:
Niniejszy artykuł ma wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowi poradnika w rozumieniu prawa. Zawarte w nim treści mają na celu dostarczenie ogólnych informacji i nie mogą być traktowane jako fachowe porady lub opinie. Każdorazowo przed podejmowaniem jakichkolwiek działań na podstawie informacji zawartych w artykule, skonsultuj się ze specjalistami lub osobami posiadającymi odpowiednie uprawnienia. Autor artykułu oraz wydawca strony nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne działania podejmowane na podstawie informacji zawartych w artykule.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Starsze
Nowsze Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.